Pôvodom Američan. Na prvý pohľad slnečnica. Hľuzy v zemi sa ponášajú na zemiaky, no chuť je iná. Chuť mladého kalerába s príchuťou slnečnicových semienok. Tam, kde vraj ostatní hynú, on sa teší hojnosti. Vášniví záhradkári by za jeho pestovanie a distribúciu do priemernej slovenskej domácnosti siahli hlbšie do vrecka. Reč je stále o ňom. Zoznámte sa s jedinečným Amerikánom. Ak ste už o ňom počuli, nechajte sa zas a znova vniesť do tajov jedinečného liečivého nezmara. Nezmara menom topinambur.

Topinambur a indiáni

Topinambur putoval vďaka indiánom z Južnej Ameriky do Kanady i na americkú pôdu. Prvú zmienku o ňom podáva francúzsky kolonista pri potulkách prieč Severnou Amerikou začiatkom sedemnásteho storočia. Vďaka nemu sa dostal aj na starý kontinent, kde sa tešil svojho času mimoriadnej obľube. Stával sa čoraz bežnejšou potravinou mnohých domácností. Konkurent, zemiak, ho však vytlačil. Nebyť konkurenta, tento unikát by tvoril pevnú súčasť jedálnička priemernej slovenskej domácnosti dodnes.

Prečo ho má rád Sagan?

Výkonnosť, vitalita a sila idú ruka v ruke s topinambrom. Vie to aj Peter Sagan. Vedieť by ste to mohli aj vy. Nezaškodí predostrieť na tanier zopár blahodarných účinkov onoho jedlého kalibru na zdravie každého z nás. Slnečnica hľuznatá, prezývaná aj ako sladký zemiak, židovský zemiak, ba i jeruzalemský artičok, dobýja svojou silou a neľahkou dostupnosťou postupne aj naše kuchyne ako súčasť zdravej výživy. Okrem zvýšenia adrenalínu v krvi záhradkárom pôsobí topinambur blahodárne aj na zdravie diabetikov. Topinambury totiž narozdiel od klasických zemiakov obsahujú 10 % bielkovín a iba minimum škrobu. Ten je nahradený inulínom (prírodný polysacharid, skladajúci sa z 95 % fruktózy). Obsah minerálnych látok ako železo, horčík, draslík, vápnik, vitamínov skupiny A a B, vlákniny, aminokyselín, prevencia a podporná liečba cukrovky, vysokého cholesterolu stoja rozhodne za povšimnutie.  Spozornieť by mali ľudia s nadváhou. Topinambur priaznivo pôsobí na trávenie, detoxikuje organizmus a rýchlo, účinne a pomerne lacno zaženie vlčí hlad. Najlepší je surový.

Pravidlá sú na to, aby sa porušovali. To platí aj pre topinambur

Slovenský spotrebiteľ to so zháňaním topinambúr bude mať, samozrejme, sťažené než iný európsky spotrebiteľ. Kým vo všetkých ostatných krajinách Európy židovský zemiak kúpite v každom dobrom obchode, na Slovensku treba pozornejšie zbystrieť v regáloch oného dobrého obchodu. Alebo nájsť vášnivého pestovateľa na trhu. Táto plodina bola totiž v roku 2011 zaradená medzi invazívne rastliny, t. j. druhy, ktoré sa samovoľne šíria a vytláčajú tak pôvodné druhy z ich prirodzených biotopov a spôsobujú nerovnováhu v prírode. Pestovanie, držanie, rozmnožovanie, obchodovanie a veci tomu podobné sú na Slovensku zakázané. V opačnom prípade vám hrozí pokuta až do výšky 10 000 eur. Nastoluje sa však pálčivá otázka. Prečo naše okolité štáty obdobný zákaz nemajú? A prečo ich Nemci pridávajú do chleba a pečiva a hrdí Francúzi z nich vo veľkom vyrábajú lieh? A prečo ho medzinárodná konferencia označila za rastlinu 21. storočia? Nuž, u nás sa dbá na udržanie rovnováhy v prírode a pravidelný tok do bezodnej štátnej kasy. Možný náznak lobizmu nie je predsa na mieste.

Autor

Som dobrák a veselá kopa. Keď mám čas, rád zájdem von s mojimi deťmi na prechádzku, prípadne vybehnem na bicykli do prírody. Zaujímam sa o novinky z oblasti technológií, jedla, cestovania a športu. O týchto témach aj píšem.