Púpava lekárska

Púpava lekárska je bylina charakteristická svojim výrazným žlto sfarbeným kvetom. Zvyčajne rastie na poliach, lúkach, úbočiach hôr, ale nájdeme ju aj v záhradách a parkoch.

pupava na luke

Všetky časti tejto rastliny – koreň, list, stonka i kvet sú jedlé a zároveň liečivé. Púpava lekárska obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a provitamín A, minerály ako draslík, sodík, hliník meď, železo, vápnik, kremík, síra a fosfor.

Púpava má množstvo blahodarných účinkov. Pôsobí priaznivo pri zápaloch močových ciest, obličkových kameňoch, zlepšuje činnosť pankreasu, napomáha pri liečbe cukrovky. Zároveň má krv čistiace účinky, čím pomáha pri dne a reumatizme. Čaj z púpavy v kombinácii so žihľavou je mimoriadne účinný pri preliečení akné. 

Z púpavy sa najčastejšie pripravuje už spomínaný čaj. Dá sa z nej pripraviť aj sirup, víno, ocot či med. V kuchyny ju môžete použiť do šalátov alebo pridať do polievky. Obľúbená je aj v kozmetike, kde sa pridáva do balzamov a krémov.

Žihľava dvojdomá

Žihľava, inak ľudovo nazývaná aj prhľava patrí na našom území medzi veľmi rozšírené rastliny. Jej zber prebieha od mája do októbra. Využívajú sa hlavne listy a tiež stonky. Odporúča sa zbierať najmä mladé rastlinky. 

Žihľava je bohatá na minerály (draslík, horčík, vápnik), vitamíny (A, C, K a B) a obsahuje tiež  železo a chlorofyl. Medzi účinky žihľavy patria: zlepšenie krvného obehu, zníženie krvného tlaku, antizápalové účinky, zmenšovanie prostaty, močopudné, antialergické a antireumatické účinky. Okrem toho dokáže žihľava pomôcť aj s kozmetickými problémami. Medzi najznámejšie patria problémy s vlasmi a tiež s pokožkou.

Žihľava sa najčastejšie používa vo forme čaju, alebo tinktúry. Čaj stačí vyluhovať 5 minút. Piť sa odporúča 2-4 krát denne. Tinktúra je koncentrovanejší prípravok a používa sa najmä v prípade dermatologických problémov. Žihľavu môžete použiť aj do smoothie nápojov, polievok, šalátov, pomazánok, alebo z nej urobiť sirup. 

caj so zihlavy

Medvedí cesnak

Najčastejšie sa medvedí cesnak vyskytuje vo vlhkých lesoch. So zberom sa začína na jar v marci a je možný až do rozkvytnutia, ku ktorému dochádza približne v období mája. Ak si ho pri zbere nechcete pomýliť, je potrebné sa riadiť jeho špecifickou vôňou.

Medvedí cesnak je bohatý na vitamíny C a B6 a tiež na alicín a selén. Obľúbený je kvôli jeho detoxikačným účinkom a tiež priaznivému vplyvu pri riešení žalúdočných problémov. Pozitívne účinky má aj v prípade vysokého krvného tlaku, bolesti hlavy, krčových žilách, astmy, zápalu dýchacích ciest a na celkové posilnenie imunity

V prípade že chcete, aby si medvedí cesnak zachoval čo možno najviac živín, odporúča sa príprava za studena. Využitie teda nájde v rôznych pomazánkach, šalátoch, prípadne ho môžete zamiešať do masla. Najčastejčie sa z neho pripravuje pesto, ktoré v sebe dokáže uchovať veľa účinných látok. Medvedí cesnak nie je vhodné sušiť, nakoľko sušením rýchlo stráca svoje účinné látky.

pesto z medvedieho cesnaku

Harmanček kamilkový

Harmanček, alebo inak nazývaný aj rumanček kamilkový sa najčastejšie vyskytuje na lúkach. Dorastá do výšky 30 až 80 cm. Kvet má špecifický a tažko zameniteľný tvar s bielymi lupienkami a žltým stredom. Odporúčaný čas na zber je od mája do augusta. Zbiera sa len kvet s krátkou stonkou.

harmancek kamilkovy

Pokiaľ ide o účinné látky, harmanček je bohatý na vitamín A, beta-karotén, minerály, železo, kyselinu listovú a viaceré protizápalové látky. Harmanček má skutočne veľmi široké využitie. Používa sa v prípade žalúdočných problémov, má antibiotické účinky, lieči zápaly, pomáha pri kožných problémoch a často sa používa aj v prípade úzkosti a nespavosti. Harmanček môžu konzumovať aj dojčiace ženy, prípadne deti po dosiahnutí 6 mesiacov života. Preto sa odporúča ho používať v prípade ak deti trpia žalúdočnými problémami a kolikou, kožnými problémami, alebo trpia úzkosťou a nespavosťou.

Čo sa týka spôsobu využitia, harmanček sa po nazbieraní väčšinou suší. Najčastejšie sa z neho následne pripravuje čaj, alebo odvar. Pripravuje sa z neho však aj éterický olej, tinktúra, prípadne sa pridáva do kozmetických krémov.

bylinkova polievka
Autor

Som blogerka a copywriterka, vyštudovaná ekonómka a večná optimistka. Píšem rada o všetkom, čo ma zaujíma, najradšej ale o zdravej výžive, vzťahoch a aktívnom živote. Keď mám chvíľu voľna, rada si zájdem s kamarátmi posedieť do kaviarne, alebo na dobrý koncert a cez víkend chodím najradšej za rodičmi na dedinu, kde som vyrastala.