Bez pochýb najslávnejší nealkoholický nápoj po celom svete predávajúci sa od roku 1886, vymyslený doktorom Johnom Pembertonom v Atlante. Inšpiráciu čerpal z vtedy úspešného alkoholického nápoja Cocawine, ktorý bol kombináciou vína s kokaínom.

Určite ho ochutnal každý z nás. Nie je však taký nevinný, ako vyzerá. Už ste asi počuli, že je nezdravý alebo škodlivý, no málo kto tuší, čo sa reálne udeje po jednom glgu, ktorý prebehne našim telom. Táto reakcia tela je identická s reakciou po dávke heroínu.

Po prvých desiatich minútach sa do ľudského organizmu dostane desať čajových lyžičiek cukru. Za normálnych okolností by človek po takomto sladkom ataku dostal cukrový záchvat a telo by sa okamžite začalo brániť zvracaním. Tento prirodzený proces je ale potláčaný ďalšou zložkou nápoja – kyselinou fosforečnou, ktorá potlačuje sladkosť. Po dvadsiatich minútach hladina krvného cukru prudko stúpne a pečeň začne obrovské množstvo cukru premieňať na tuk. Po štyridsiatich minútach sa proces absorbcie kofeínu skončí, očné zreničky sa rozšíria, krvný tlak stúpa a pečeň uvoľňuje stále viac cukru do krvného obehu. O pár minút neskôr zvýši organizmus produkciu dopamínu stimulujúceho nervové receptory v mozgu.

Coca-cola má tiež tendenciu poškodzovať DNA. Za hlavnú príčinu sa považuje benzoan sodný, konzervačná látka so schopnosťou deaktivovať vitálne úseky DNA, čo môže viesť k cirhóze pečene alebo Parkinsonovej chorobe. Ďalšie zložky ako napríklad už spomenutá kyselina fosforečná, obmedzuje schopnosť tela využívať vápnik, čo vedie hlavne u detí a mládeže k osteoporóze, zmäkčeniu zubov a kostí. A samozrejme je všeobecne známe, že cukor zvyšuje hladinu inzulínu, čo môže viesť k vysokému krvnému tlaku, zvýšenému cholesterolu, chorobám srdca, cukrovke, obezite, rakovine a predčasnému starnutiu.

V priemere každý Američan vypije za rok viac než dvesto litrov sladených nápojov. Pritom nadmerné pitie sladených nealkoholických nápojov je jedným z hlavných dôvodov celosvetovej epidémie obezity. Dvojročný výskum tiež dokázal, že vypitie jedného sladeného nápoja za deň zvyšuje riziko obezity o 60 percent, riziko cukrovky o 85 percent. Na základe porovnávacích testov ôsmich produktov vyrobených a nakúpených v niekoľkých krajinách sa zistilo, že produkty tej istej firmy majú v rôznych krajinách rôznu kvalitu.

Napríklad na Slovensku sa miesto pravého cukru používa o polovicu lacnejší – isoglukóza pripravená z kukurice. Biochemici však predpokladajú jej škodlivé účinky, pretože na rozdiel od tradičného repného cukru nespúšťa v tele chemické reakcie vyvolávajúce pocit nasýtenia. Naopak podporuje chuť k jedlu a tým riziko obezity. Isoglukóza sa tak stala dôležitou súčasťou marketingovej stratégie veľkých potravinárskych koncernov.

Coca-Cola Company od začiatku výroby čelila ostrým kritikám a súdnym procesom, avšak nikdy sa to nedostalo do zdárneho konca, takže sa v astronomických kvantách predáva dodnes. Spoločnosť Coca-cola podporuje a sponzoruje aj veľa detských a mládežnických akcií, takže deti po celom svete za odmenu dostávajú fľašky Coca-coly a do svojich vyšťavených tiel po rôznych výkonoch s radosťou kopnú aj liter, pričom ich s pokojom sledujú rodičia z lavičky.

Takže, ak si budete cez víkend chcieť objednať svoj obľúbený drink Cuba libre alebo pri pracovnom obede vychladenú fľašku Coca-coly, zvážte či chvíľka chuti stojí za to, čo všetko sa vám premelie telom od prvej sekundy po najbližších pár dní, kým z vás tento najslávnejší jed sveta vyprchá.

Autor

Som blogerka a copywriterka, vyštudovaná ekonómka a večná optimistka. Píšem rada o všetkom, čo ma zaujíma, najradšej ale o zdravej výžive, vzťahoch a aktívnom živote. Keď mám chvíľu voľna, rada si zájdem s kamarátmi posedieť do kaviarne, alebo na dobrý koncert a cez víkend chodím najradšej za rodičmi na dedinu, kde som vyrastala.